iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drobiowe kotleciki z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki sposób na inne kotlety z piersi kurczaka, niby mielone, a jednak z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa i brokuła.

Drobiowe kotleciki z brokułem

Składniki:

Drobiowe kotleciki z brokułem

 

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 mała cebula
  • przyprawy
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Drobiowe kotleciki z brokułem

ETAP 1:

Drobiowe kotleciki z brokułem
Mąką ziemniaczaną zagęści masę mięsną na kotlety

Mięso drobno posiekać w kostkę lub skręcić na grubszych oczkach maszynki, dodać do niego drobniutko posiekaną cebulkę i ścięte tylko góry z różyczek brokuła.

Bułkę namoczyć i po odciśnięciu dołożyć do mięsa, wbić jajko i dodać przyprawy: sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy ( do smaku) na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Drobiowe kotleciki z brokułem
Małe kotlety dokładnie obtaczamy w bułce tartej

Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej

ETAP 3:

Drobiowe kotleciki z brokułem

smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.