Kotlety wieprzowe duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Kotlety wieprzowe duszone smażyć po 3 minuty z jednej strony, wlać bulion, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.

Kotlety wieprzowe duszone

Składniki:

Kotlety wieprzowe duszone

 

  • 600 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml bulionu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe duszone
Mięso opłukać, pokroić na 4 plastry, zawinąć je w folię, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle, dodać kotlety, smażyć po 3 minuty z jednej strony, wlać bulion, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Doprawić sos i podawać z kwaszonymi ogórkami i ziemniakami. Sos można doprawić kminkiem, musztardą oraz dodać do niego 100 ml śmietany lub białego wina.

Tagi:

beza schab bezy