Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejna szybka i smaczna wariacja dla pysznych domowych kotletów mielonych. Te przygotowałam z posiekaną kapustą pekińską - były pyszniutkie.

Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską

 

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy
  • 1 czerstwa bułka
  • kapusta pekińska
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską
Bułkę czerstwą moczymy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem i solą, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, posiekaną drobno kapustę pekińską (dodałam około 3-4 łyżki) oraz kaszę mannę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu do zarumienienia z dwóch stron.
Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską
Etap 1 do miski przekładamy mięso dodajemy jajko doprawiamy je i dodajemy bułkę czerstwą
Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską
Etap 2 dodajemy poszatkowaną kapustę i kaszę mannę
Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską
Etap 3 wyrabiamy masę mięsną formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej
Kotlety wieprzowe z kapustą pekińską
Etap 4 kotlety smażymy na rozgrzanym oleju