Sposób przygotowania:
Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami
Grzyby suszone zalewam przegotowaną, letnią wodą. Odstawiam na kilka godzin, aby zmiękły. Miękkie kroję w drobne kawałki. Mięso mielone wieprzowe przyprawiam pieprzem Cayenne, pieprzem ziołowym oraz solą i majerankiem. Wbijam trzy jajka (jajka były od kur rasy Araucan, które są małe dlatego były trzy. Jeśli mamy zwykłe jajka można dodać dwa). Dokładnie mieszam. W międzyczasie w wodzie pozostałej z grzybów moczę czerstwą bułkę. Gdy zmięknie dodaję ją do wymieszanej masy mięsnej. Ponownie mieszam. Następnie formuję kotlety przerzucając intensywnie mięso z jednej ręki na drugą. Dzięki użytej sile mięso „się zbije” dzięki czemu kotlety będą foremne. Tak przygotowane kotlety panieruję w bułce tartej. Smażę na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Tak przygotowane kotlety podałem z ziemniaczkami oraz czerwonymi buraczkami. Smacznego.