pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kotlety mielone z dodatkiem suszonych grzybów

Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami

 

  • mięso wieprzowe mielone 1 kg
  • pieprz Cayenne 2 łyżeczki
  • jajka 3
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • bułka czerstwa 1
  • grzyby suszone 1 garść
  • majeranek 1 łyżeczka
  • jajka 3
  • bułka tarta do panierowana
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami
Grzyby suszone zalewam przegotowaną, letnią wodą. Odstawiam na kilka godzin, aby zmiękły. Miękkie kroję w drobne kawałki. Mięso mielone wieprzowe przyprawiam pieprzem Cayenne, pieprzem ziołowym oraz solą i majerankiem. Wbijam trzy jajka (jajka były od kur rasy Araucan, które są małe dlatego były trzy. Jeśli mamy zwykłe jajka można dodać dwa). Dokładnie mieszam. W międzyczasie w wodzie pozostałej z grzybów moczę czerstwą bułkę. Gdy zmięknie dodaję ją do wymieszanej masy mięsnej. Ponownie mieszam. Następnie formuję kotlety przerzucając intensywnie mięso z jednej ręki na drugą. Dzięki użytej sile mięso „się zbije” dzięki czemu kotlety będą foremne. Tak przygotowane kotlety panieruję w bułce tartej. Smażę na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Tak przygotowane kotlety podałem z ziemniaczkami oraz czerwonymi buraczkami. Smacznego.
Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami
Czerstwą bułkę moczymy w wodzie w której moczyły się grzybki
Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami
Do przyprawionego mięso z grzybkami dodaję jajka
Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami
Z masy mięsnej formuję podłużne kotlety
Kotlety wieprzowe z suszonymi grzybami
Panieruję w bułce tartej i smażę na tłuszczu