beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kotlety woł. w sosie warzywno-cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kotlety woł. w sosie warzywno-cebulowym

Składniki:

Kotlety woł. w sosie warzywno-cebulowym

 

  • pół kilo wołowiny bez kości,
  • 5  marchewek,
  • 3  pietruszki,
  • 2  selery,
  • 3  cebule,
  • 5  ząbków czosnku,
  • majeranek, ziele angielskie, estragon,
  • sól, pieprz,
  • czerwona papryka proszkowana

Sposób przygotowania:

Kotlety woł. w sosie warzywno-cebulowym
Mięso oczyścić z  błon, umyć, pokroić i  dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebule i  czosnek obrać i  posiekać, po czym dodać do mięsa. Osypać mięso solą i  pieprzem do smaku i  starannie wyrobić. Wyrabiając, dodawać w  małych ilościach zimną wodę dla łatwiejszego formowania kotletów. Z tak wyrobionej masy uformować owalne kotlety. Warzywa umyć i  zetrzeć na tarce o  dużych otworach. Zagotować wodę i  posolić. Do gotującej się wody włożyć kotlety, przekładać warzywami i  oprószyć startym majerankiem z  estragonem. Gotować na słabym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut aż do odparowania płynu. Ewentualnie dosolić i  dopieprzyć. Gotowe kotlety wyłożyć na talerz obkładając je warzywami. Podawać z  gotowanymi ziemniakami.