Sposób przygotowania:
Kotlety woł. w sosie warzywno-cebulowym
Mięso oczyścić z błon, umyć, pokroić i dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebule i czosnek obrać i posiekać, po czym dodać do mięsa. Osypać mięso solą i pieprzem do smaku i starannie wyrobić. Wyrabiając, dodawać w małych ilościach zimną wodę dla łatwiejszego formowania kotletów. Z tak wyrobionej masy uformować owalne kotlety. Warzywa umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody włożyć kotlety, przekładać warzywami i oprószyć startym majerankiem z estragonem. Gotować na słabym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut aż do odparowania płynu. Ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Gotowe kotlety wyłożyć na talerz obkładając je warzywami. Podawać z gotowanymi ziemniakami.