Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotlety z białej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Proste i smaczne kotlety.Możemy je podać z dowolnym ulubionym sosem np.koperkowym.Ja podaję z ziemniaczkami.

Kotlety z białej kapusty

Składniki:

Kotlety z białej kapusty

 

  • pół główki białej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól,pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z białej kapusty
Kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.Odciśniętą kapustę studzimy. Do wystudzonej kapusty wbijamy jajko,dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron.Upieczone kotlety osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gdy masa nie chce nam się formować możemy wstawić ją na kilka minut do lodówki żeby stężała.