Alis17

Alis17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszny pomysł na obiad.

Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 kg szatkowanej kapusty,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz

 

  • Zalewa:

 

  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym
Mięso łączymy z kapustą, kaszą manną, jajkiem i przyprawami. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wkładamy je do garnka, zalewamy zalewą i gotujemy 1 godzinę. Garnek wykładamy uprzednio liśćmi kapusty, aby kotlety nie przywarły do jego dna. Po ugotowaniu podajemy je z ziemniakami lub pieczywem.
Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym
Poszatkowaną kapustę oraz mięso mielone przyprawiamy do smaku.
Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym
Mięso mielone oraz poszatkowaną kapustę, kaszę mannę, jajko wraz z przyprawami łączymy w jedną całość.
Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym
Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor.
Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym
Garnek wykładamy liśćmi kapusty, aby kotleciki nie przywarły nam do dna.