marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotlety z kapusty.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapustę obrać,opłukać,pokroić na części,ugotować.Bułkę namoczyć,cebulę posiekać,zrumienić.Całość zemleć,wbić jaja,doprawić.Kotlety smażyć.

Kotlety z kapusty.

Składniki:

Kotlety z kapusty.

 

  • 1,20 kg.kapusty włoskiej lub cukrowej,
  • 8 dkg.czerstwej bułki,
  • 1/8 l.mleka,
  • 3 dkg.tłuszczu,
  • 2 jaja,
  • 5 dkg.cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 8 dkg..tartej bułki,
  • 6-8 dkg.tłuszczu do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety z kapusty.
Kapustę obrać z wierzchnich,zwiędłych liści,opłukać,pokroić na części,ugotować.Odcedzić,ostudzić,mocno odcisnąć.Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę,
zrumienić na tłuszczu.Kapustę,bułkę i cebulę zemleć w maszynce
do mięsa,dodać dwa jaja,doprawić solą i pieprzem.Starannie utrzeć.Z masy formować w tartej bułce,średnie owalne kotleciki.Smażyć z obu stron na rumiano.Ułożyć na podłużnym półmisku,przybrać talarkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.podawać z sosem pomidorowym lub chrzanowym.Zamiast bułki tartej można dać kaszę mannę.

Tagi:

tarta kapusta