monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety z kapustą zapiekane w sosie pomidorowym z serem na wierzchu to pyszne i proste danie obiadowe Ne wymagające zbyt dużo pracy .

Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Składniki:

Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 garści poszatkowanej kapusty białej
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy , czosnek granulowany, pietruszka ,majeranek
  • Ser żółty
  • Sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Mielone z kapustą w sosie pomidorowym
Mięso mielone przekładamy do miseczki dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulkę .Poszatkowaną kapustę przekładamy na sito i sparzamy wrzątkiem. Sparzoną kapustę dodajemy do mięsa wbijamy jaja i wyrabiamy mięso jak na mielone . Z masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki układamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Sos pomidorowy przysadzamy według przepisu na opakowaniu i zalewamy nim przygotowane kotlety .Pieczemy w 180C przez 50 min. Pięć minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem.