Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kaszę ugotować według przepisu, ostudzić. Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Do kaszy dodać jajka, pieczarki i cebulę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Jeżeli masa będzie za luźna dodać troszkę bułki tartej lub mąki krupczatki.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Sos pieczarkowy:
2-3 pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki i lekko podsmażyć w rondelku, wlać około 1/2 l wody, wrzucić kostkę rosołową grzybową. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawić wg uznania.
Jeżeli masa będzie za luźna dodać troszkę bułki tartej lub mąki krupczatki.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Sos pieczarkowy:
2-3 pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki i lekko podsmażyć w rondelku, wlać około 1/2 l wody, wrzucić kostkę rosołową grzybową. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawić wg uznania.
misia53
Babciagramolka
tosiek17
najsmaczniejsze.pl
gemi