Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Kotlety z kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych, postanowiłam zrobić kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek

Kotlety z kaszy jęczmiennej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszy jęczmiennej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć , pokroić , poddusić na tłuszczu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać pieczarki z jedną cebulą, drugą dodać do kaszy. Ser zetrzeć na tarce. Do miski z kaszą, dodać ser, koperek umyty i pokrojony, jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać. Z kaszy formować kulki, spłaszczyć w ręku , nałożyć farsz i uformować kulkę. Obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone kotleciki posypać koperkiem.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Wszystkie składniki dodać do kaszy jęczmiennej i wymieszać
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Formować okrągłe kule nadziać pieczarkami
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Formować kotlety układać na rozgrzanym tłuszczu
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron