Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Warzywne kotlety z kaszy jęczmiennej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne jarskie kotleciki na bazie kaszy jęczmiennej, a'la mielone.

Warzywne kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki:

Warzywne kotlety z kaszy jęczmiennej

 

  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół czerstwej bułki
  • 1 młoda cebulka
  • 2 młode marchewki (u mnie były małe)
  • łyżka usiekanej świeżej natki pietruszki
  • łyżka usiekanego koperku
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Warzywne kotlety z kaszy jęczmiennej
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.przełożyć do miski, poczekać aż ostygnie. Dodać starte na tarce o drobnych oczkach marchewki, posiekaną w drobną kostkę cebulkę oraz posiekaną natkę i koperek. Doprawić ziołową solą i ziołowym pieprzem. Wbić dwa jajka, dodać bułkę namoczoną w mleku wyrobić masę, formować kotleciki. Jeśli masa będzie za rzadka, dosypać bułki tartej. Kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron ** Wyśmienite z sosem pomidorowym lub w towarzystwie młodych ziemniaków i buraczków. Polecam!