wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kotlety z królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe i bardzo smaczne dla rodzinki kotleciki

Kotlety z królika

Składniki:

Kotlety z królika

 

  • 1,5 kg udek ( 5 szt.)
  • 3 dag mąki
  • 2 dag soli
  • 15 dag smalcu
  • 25 dag cebuli
  • 1 g pieprzu
  • zalewy z octu do mięsa na 1 kg

Sposób przygotowania:

Kotlety z królika
Dobrać udka o wadze po 30 dag sztuka. Mięso włożyć do zalewy z octu na 12 godzin. Po wyjęciu z zalewy umyć, wyluzować kości, usunąć błony, podzielić udka na dwie porcje o jednakowej wadze. Mięso rozbić, siekając jego powierzchnię z obu stron gwoździstym młotkiem do mięsa. Ukształtować okrągłe kotlety, oprószyć solą, pieprzem, powierzchnię zwilżyć wodą i obsypać mąką. Usmażyć na części tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w krążki, dodać do mięsa, przykryć i chwilę dusić razem. Podawać z ziemniakami i surówkami o ostrym smaku.

Tagi:

mięso