jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny obiadek dla całej rodzinki!! Mielone idealnie komponuje się ze smakiem młodej kapusty-polecam!

Mielone z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z młodą kapustą

 

  • Składniki na około 6 porcji:
  • Kapusta:
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 średniej wielkości marchwie,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziela angielskie,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Świeżo mielona sól ziołowa do smaku,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Mały pęczek koperku
  • Mielone:
  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 czerstwa bułka,
  • Mleko do namoczenia bułki,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Sól,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki,

 

Sposób przygotowania:

Mielone z młodą kapustą
KAPUSTA: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość podlewamy bulionem i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do momentu jak warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Do miękkich dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy. Na kapuście układamy usmażone kotlety mielone, przykrywamy całość i dusimy jeszcze około 5 minut. MIELONE: Miedzy czasie jak kapusta się dusi przygotowujemy kotlety mielone. Cebulę kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. W dalszej kolejności dokładamy pokrojoną cebulę, jajka oraz odciśniętą bułkę.Całość starannie mieszamy do połączenia składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kotlety. Uformowane obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Mielone z młodą kapustą
kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce
Mielone z młodą kapustą
Z masy mielonej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej
Mielone z młodą kapustą
Uformowane kotlety smażmy do zrumienienia z obu stron
Mielone z młodą kapustą
Kapustę i marchew dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku