Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kotlety z płatków jęczmiennych

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zagotować wodę z mlekiem, wsypać płatki, dodać kostke rosołową. Mieszając

Kotlety z płatków jęczmiennych

Składniki:

Kotlety z płatków jęczmiennych

 

  • 2 szkl płatków jęczmiennych
  • 1,5 szkl wody
  • 1,5 szkl mleka
  • kostka rosołu z drobiu
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag mięsa gotowanego czy pieczonego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 8 dag tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z płatków jęczmiennych
Zagotować wodę z mlekiem, wsypać płatki, dodać kostke rosołową. Mieszając gotować około 5 minut. Płatki przestudzić, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki i bardzo drobno pokrajane mięso, wyrobić masę łyżką, przyprawic do smaku solą i pieprzem. Z masy uformowac wałek, wyłożyć na stolnicę wysypaną dość grubo tarta bułką. Nozem odcinać okrągłe, dość grube kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć. Podawać z dodatkiem sosu pieczarkowego i surówki.