Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kotlety z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jarskie, smaczne kotlety.

Kotlety z soczewicy

Składniki:

Kotlety z soczewicy

 

  • 1 szklanka - czerwonej soczewicy,
  • 1/2 szklanki - ryżu
  • 20 dag - pieczarek,
  • 2 - cebule,
  • 3 ząbki - czosnku,
  • 1/2 łyżeczki - majeranku,
  • 1/2 łyżeczki - tymianku
  • 1/2 łyżeczki - cząbru,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety z soczewicy
Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody i osączyć. Ryż ugotować tak samo. Pokrojone pieczarki i cebule podsmażyć. Wymieszać z soczewicą i ryżem a następnie zmielić. Dodać czosnek, przyprawy. Masę wyrobić i uformować kotleciki. Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron.