Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami i majonezem to dobry pomysł na mięso wieprzowe w innej wersji.

Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą

 

  • 3 kotlety schabowe
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 10 dag pieczarek
  • 2/3 szkl ugotowanej soczewicy
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki majonezu

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą
Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie w której smażyło się mięso. Dodać posiekane pieczarki, poddusić. Wsypać osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, ułożyć na mięsie. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wyłożyć na mięso z pieczarkami. Każdy kotlet posmarować łyżką majonezu i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut.
Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą
Kotlety z przyprawami lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie
Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą
Podsmażoną cebulę z pieczarkami połączyć z soczewicą
Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą
Doprawić do smaku i wyłożyć na lekko rumiane mięso
Kotlety zapiekane z warzywami i soczewicą
Przykryć warstwą tartej marchewki i majonezem zapiec

Tagi:

sosy soczewica