ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kotlety z szynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kotlety z szynki

Składniki:

Kotlety z szynki

 

  • 500 g surowej szynki
  • 150 g szynki wędzonej
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z szynki
Pietruszkę obrać, opłukać i pokroić na paseczki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony i opłukać, obrać ze skórki i pokroić na paseczki. Szynkę opłukać, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić na kotlety i rozbić lekko tłuczkiem. Posolić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na gorącym tłuszczu i wyjąć. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, pietruszkę, pieczarki i czosnek. Wędzoną szynkę pokroić na plasterki, a następnie na kwadraty. Do garnka przełożyć kotlety wraz z cebulą, czosnkiem, wędzoną szynką, pieczarkami, pietruszką . Dodać sól i pieprz, podlać wodą i dusić na małym ogniu 15 minut. Gdy kotlety będą na pół miękkie, wlać wino, wymieszać i dusić jeszcze 30 minut. Bouquet garni usunąć, a gotowe kotlety przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem. Podawać z makaronem, kartoflami puree, szpinakiem lub zieloną fasolką szparagową.