Sposób przygotowania:
Kotlety z szynki
Pietruszkę obrać, opłukać i pokroić na paseczki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony i opłukać, obrać ze skórki i pokroić na paseczki. Szynkę opłukać, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić na kotlety i rozbić lekko tłuczkiem. Posolić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na gorącym tłuszczu i wyjąć. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, pietruszkę, pieczarki i czosnek. Wędzoną szynkę pokroić na plasterki, a następnie na kwadraty. Do garnka przełożyć kotlety wraz z cebulą, czosnkiem, wędzoną szynką, pieczarkami, pietruszką . Dodać sól i pieprz, podlać wodą i dusić na małym ogniu 15 minut. Gdy kotlety będą na pół miękkie, wlać wino, wymieszać i dusić jeszcze 30 minut. Bouquet garni usunąć, a gotowe kotlety przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem. Podawać z makaronem, kartoflami puree, szpinakiem lub zieloną fasolką szparagową.