Core

Core

Kucharz
[Przepisów: 2]

Kotlety z soczewicy i cieciorki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z szoczewicy najlepiej wyglądają gdy są zrobione z czerwonej soczewicy, ale z zielonej też będą smaczne

Kotlety z soczewicy i cieciorki

Składniki:

Kotlety z soczewicy i cieciorki

 

  • 250 g soczewicy
  • 1 puszka cieciorki
  • 2 cebule
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru (lub 1 łyżka imbiru w proszku)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy curry (lub dowolnej przyprawy indyjskiej)
  • 4 łyżki siekanej kolendry i/lub zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • Sos:
  • 200 g bułki tartej (najlepiej z suchej bułki grahamki)
  • 1 mały kubek jogurtu
  • 1 mały kubek kefiru
  • 1 ząbek czosnku
  • dużo siekanej pietruszki i/lub kolendry
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z soczewicy i cieciorki
Soczewicę gotować 30 minut. Cieciorkę odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać posiekany czosnek, curry. Soczewicę, cieciorkę i cebulę zmielić malakserem (trochę soczewicy zostawić nie zmielonej, żeby kotleciki lepiej wyglądały i dodać potem do zmielonej masy). Wymieszać z jajkiem, imbirem, pietruszką i kolendrą, chili, solą i pieprzem. Ulepić kotlety, obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć z obu stron na patelni. Sos: Wymieszać jogurt, kefir (może być sam jogurt) z przeciśniętym czosnkiem, dodać zieleninę. Kotlety podawać z sosem.