nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie kotleciki mogą stanowić osobny posiłek, przekąskę, jak i mogą być dodatkiem do dania obiadowego, te bezmięsne kotleciki są bardzo sycące i wyraziste w smaku.

Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty
Ziemniaki obrać, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem dodając do nich w trakcie tłuczenia pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej. Utłuczone ziemniaki pozostawić do wystygnięcia, a w tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę. Do zrumienionej cebuli dodać na patelnię odciśniętą z soku kiszoną kapustę (dodałam solidną garść kapusty). Podsmażać razem cebulę z kapustą na patelni, aż kiszona kapusta zmięknie. Podsmażoną z cebulą kapustę doprawić pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką. Gdy doprawiona kapusta z cebulą już nieco przestygnie dodać ją do utłuczonych ziemniaków. Wymieszać ziemniaki z podsmażoną z cebulą kiszoną kapustą, by powstała ziemniaczano - kapuściana masa. Ewentualnie doprawić wymieszane składniki, powstałą masę solą i pieprzem do smaku. Brać trochę wymieszanej masy i formować z niej średniej wielkości kotlety. Obtaczać ziemniaczano - kapuściane kotlety w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć obtoczone kotlety na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z każdej strony do zarumienienia się panierki.
Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty
Podsmażona na maśle z cebulką i doprawiona kiszona kapusta.
Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty
Podsmażona kiszona kapusta dodana do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków.
Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty
Uformowane z ziemniaczano-kapuścianej masy kotlety obtaczane w jajkach i w bułce tartej.
Kotlety z ziemniaków i z kiszonej kapusty
Kotlety w panierce podczas ich smażenia na patelni z olejem.