MamCieKotku

MamCieKotku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Kotlety z ziołową panierką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ze składników wychodzą 4 porcje. Schabowe czy mielone nie zawsze muszą smakować tak samo. Przygotuj je w nowej wersji.

Kotlety z ziołową panierką

Składniki:

Kotlety z ziołową panierką

 

  • 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • mąka pszenna do panierowania mięsa
  • duży pęczek świeżych ziół (na przykład natki pietruszki)
  • łyżka suszonego koperku
  • olej i oliwa do smażenia
  • 3 papryki
  • cukinia
  • cebula
  • pomidor
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety z ziołową panierką
Mięso starannie opłucz i osusz, następnie pokrój je w plastry. Oprósz solą oraz pieprzem, odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie plastry schabu rozbij tłuczkiem. Papryki, pomidor, cukinię pokrój, cebulę posiekaj. Warzywa uduś na rozgrzanej oliwie, dopraw solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Zioła umyj i posiekaj. Kotlety obtaczaj najpierw w mące, później w roztrzepanych, lekko osolonych jajkach, a na koniec w posiekanych ziołach. Panierkę lekko przygnieć ręką do mięsa.Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety z obu stron. Gotowe schabowe w ziołach podawaj z duszonymi warzywami (możesz ułożyć je piętrowo, przekładając jarzynką).