CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Kotlety ze śledzia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis ma kilkadziesiąt lat i prawdopodobnie pochodzi z Litwy. U mnie w domu przyjęły nazwę " kotlety rybne dla ubogich". I nie chodzi tu o smak, a o koszty. Wiadomo że każda inna świeża ryba nie jest tania a śledź jest w przystępnej cenie.

Kotlety ze śledzia

Składniki:

Kotlety ze śledzia

 

  • filety śledziowe Matiasy 250 g
  • 1 jajko
  • bułka tarta 3 czubate łyżki + do panierowania
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • mleko do namaczania ok. 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Kotlety ze śledzia
Filety śledziowe najlepiej moczyć w mleku całą noc, w innym wypadku minimum 1 godzinę. Następnie rybę dobrze odcisnąć, rozdrobnić lub zmielić. Potem dodać bułką tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki.

Całość krótko miksować lub wyrobić ręcznie.

Gotową masę nabierać dużą łyżką, przekładać do bułki tartej i panierować.

Smażyć na oleju kilka minut z obu stron do przyrumienienia.