Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu wodę odlewamy, a ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy sól i pieprz do smaku, suszonego koperku oraz podsmażoną, wystudzoną cebulkę.
Na sam koniec dodajemy drobno pokrojony żółty ser.(ser możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
Całość dokładnie wymieszać.
Z masy formować kotlety, panierować w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy z gęstą śmietaną lub z sosem czosnkowym.
Rada;
Kotlety możemy przygotować z ziemniaków z dnia poprzedniego które nam zostały z obiadu.
Koperek może być świeży jeżeli mamy.
Po ugotowaniu wodę odlewamy, a ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy sól i pieprz do smaku, suszonego koperku oraz podsmażoną, wystudzoną cebulkę.
Na sam koniec dodajemy drobno pokrojony żółty ser.(ser możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
Całość dokładnie wymieszać.
Z masy formować kotlety, panierować w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy z gęstą śmietaną lub z sosem czosnkowym.
Rada;
Kotlety możemy przygotować z ziemniaków z dnia poprzedniego które nam zostały z obiadu.
Koperek może być świeży jeżeli mamy.