Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z czerwoną cebulą i magiETAP 1:
Filety rybne skropić sokiem z cytryny i magi. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Opanierowac w mące i usmażyć na patelni na oleju. Wyłożyć na półmisek.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Dodać rozgnieciony czosnek listek i ziele angielskie i smażyć, aż zmięknie.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do cebuli. Przesmażyć. Wlać ok. 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż lekko zmiękną. Dodać przyprawy: magi, sól, pieprz ziołowy, papryki i przyprawę włoską. Wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Wymieszać i dusić aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec duszenia dodać kaszę manną i dusić aż sos się zagęści.
W półmisku ułożyć na dnie połowę podzielonych na mniejsze kawałki ryb. Na nich rozłożyć połowę warzyw, znów ryby i na koniec resztę warzyw.
Rybę wystudzić i schłodzić w lodówce.