Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego też z tego co pozostało staram się przygotować nowe danie. Niewykorzystane ziemniaki z obiadu wykorzystałam do przygotowania wegetariańskich kotletów. Podałam je z sosem pieczarkowym.

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Na kotlety:

Na sos:

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

ETAP 1:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ziemniaki łączymy z cebulą, jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami

Dwie cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Połowę podsmażonej cebuli odkładamy do kotletów. Resztę cebuli zostawiamy na patelni i wykorzystamy ją do sosu.

Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę, jajko, mąkę, bułkę tartą, suszoną natkę, oregano, sól i pieprz. Wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy 6 kotletów.

ETAP 2:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jedną cebulę i pieczarki smażymy na maśle

Do cebuli pozostawionej na patelni dodajemy pieczarki. Smażymy do miękkości, przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Do pieczarek i cebuli dodajemy śmietanę i bulion

Do pieczarek i cebuli wlewamy bulion i śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

ETAP 4:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem

Kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Usmażone kotlety podajemy z sosem i ulubionymi warzywami.