Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowymETAP 1:
Dwie cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Połowę podsmażonej cebuli odkładamy do kotletów. Resztę cebuli zostawiamy na patelni i wykorzystamy ją do sosu.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę, jajko, mąkę, bułkę tartą, suszoną natkę, oregano, sól i pieprz. Wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy 6 kotletów.
ETAP 2:
Do cebuli pozostawionej na patelni dodajemy pieczarki. Smażymy do miękkości, przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 3:
Do pieczarek i cebuli wlewamy bulion i śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.
ETAP 4:
Kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Usmażone kotlety podajemy z sosem i ulubionymi warzywami.