ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 561]

Dorsz na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety z dorsza atlantyckiego smażone i podane ziemniakami, mizerią są najlepszym nie tylko postnym obiadem.

Dorsz na obiad Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorsz na obiad

 

 

  • ogórki gruntowe 4 sztuki,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka,
  • śmietana 12% 200 gram,
  • koperek siekany 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Dorsz na obiad
Filet z dorsza atlantyckiego i pokroić na cztery porcje, obtoczyć je w mące wymieszanej z tartą bułką, z solą i pieprzem mielonym.

Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy, kłaść filety i smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na ogniu postawić garnek na chwilę aby odparować.

Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, koperkiem, śmietaną.

Rybę podać z ziemniakami, pomidorem, można ziemniaki polać tłuszczem po smażeniu, posypać koperkiem.
Dorsz na obiad
Mąka z tartą bułką jest chrupiącą panierką.
Dorsz na obiad
Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny.

Tagi:

dorsz ryby dania