msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem.

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Sam pomysł na kotlety ziemniaczane zaczerpnęłam z gazetki Winiar.Nadzienie to zamrożona kapusta z Wigilii.Idelane na postne dni i pyszne.

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem.

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem.

 

  • na ok.15 kotletów:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok.2,5 szklanki mąki (ew. trochę więcej, w zależności od odmiany ziemniaków)
  • olej do smażenia
  • nadzienie (ja użylam kapusty zasmażanej,wg. przepisu Pyzy na kapustę wigilijną: ale mozę być farsz grzybowy, rybny, mięsny czy warzywny)
  • sos (ja użyłam grzybowego, ale przy farszu o mniej zdecydowanym smaku proponuję ostrzejszy)
  • surówka lub mix sałat

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem.
Wystudzone ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę.Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki.
Przygotować farsz,( ja już miałam gotowy).
Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz i formować kotlety, lekko spłaszczać.Jeśli ktoś nie ma czasu można zrobić bez farszu.
Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor.
Polać sosem i podawać z surówką.
Kotlety są mięciutkie i smaczne.