Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kozaki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos można podać z kaszą, ziemniakami lub po prostu z pieczywem.

Kozaki w śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kozaki w śmietanie

 

  • ok. 700g kozaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 śmietanki 12%
  • kostka rosołowa
  • ewentualnie 2 łyżki pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kozaki w śmietanie
Grzyby oczyścić, gdy są zabrudzone opłukać wodą, tak, aby nią nie nasiąkły. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby pokroić w mniejsze kawałki. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i chwilę smażyć. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy grzyby odparują, dodać wodę (nie dużo, aby lekko nie zakrywała grzybów), a na koniec śmietanę. Dusić chwilę, dodać pietruszkę.
Kozaki w śmietanie
Grzyby podsmażyć przez chwilę na maśle..
Kozaki w śmietanie
Do grzybów dodać cebulę, smażyć kilkanaście minut.
Kozaki w śmietanie
Do grzybów dodac wodę, a następnie śmietankę.