Sposób przygotowania:
Kozi ser z żurawiną w cieście razowym
100 ml letniej wody wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i tymianek - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy dwa placki (każdy wielkości nieco większej niż 6 plastrów rolady). Na jednym układamy ser, posypujemy go żurawiną - nakrywamy drugim plackiem.
Wycinamy kółka większe o 1 cm od plastra roladki.Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawiamy na blaszce jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Pieczemy bułeczki w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i tymianek - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy dwa placki (każdy wielkości nieco większej niż 6 plastrów rolady). Na jednym układamy ser, posypujemy go żurawiną - nakrywamy drugim plackiem.
Wycinamy kółka większe o 1 cm od plastra roladki.Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawiamy na blaszce jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Pieczemy bułeczki w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
marietta