Sposób przygotowania:
Krajanka owocowa
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piec około 10 min.
Piekarnik gazowy: temp. 220°C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 220°C (powinien być podgrzany)
Upieczoną roladę położyć na lnianej ściereczce, tak aby papier był na wierzchu. Papier zwilżyć wodą i oderwać. Ciasto przekroić na połowę. Owoce drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać 800 ml wody, cukier, gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, masę schłodzić. Dolną część ciasta owinąć wokół folią aluminiową tworząc rant o wysokości 7 cm. Ciasto nasączyć 2 łyżkami ajerkoniaku, nałożyć tężejącą masę owocową. Na masę nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ajerkoniakiem. Schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Masę śmietanową rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić, pokroić na kawałki, udekorować malinami i cząstkami nektarynek.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piec około 10 min.
Piekarnik gazowy: temp. 220°C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 220°C (powinien być podgrzany)
Upieczoną roladę położyć na lnianej ściereczce, tak aby papier był na wierzchu. Papier zwilżyć wodą i oderwać. Ciasto przekroić na połowę. Owoce drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać 800 ml wody, cukier, gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, masę schłodzić. Dolną część ciasta owinąć wokół folią aluminiową tworząc rant o wysokości 7 cm. Ciasto nasączyć 2 łyżkami ajerkoniaku, nałożyć tężejącą masę owocową. Na masę nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ajerkoniakiem. Schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Masę śmietanową rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić, pokroić na kawałki, udekorować malinami i cząstkami nektarynek.
msewka
teresa13
Sarenka
Bahus
IwonaF
Widzę, że używasz Śmietan-fixu - czy z nim bitą śmietanę można przechować przez kilka dni w lodówce?
Pozdrawiam :)))
PaniTereska
Pani Iwonko,
śmietan-fix Dr. Oetkera powoduje, że bita śmietana długo utrzymuje
dekoracyjne kształty i nie podchodzi wodą,
i można ją przechowywać przez dwa trzy dni w lodówce.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Bahus
msewka
Byle by przepisy były wiarygodne i potrawy tak smakowite jak te na zdjęciach to ja nie mam nic przeciwko temu.A kazdy może wybrać produkt innej firmy,jeśli nie chce podanej w przepisie.