PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Krajanka owocowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszna, kolorowa, krajanka owocowa :)

Krajanka owocowa

Składniki:

Krajanka owocowa

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 80 g (4 pełne łyżki) cukru pudru
  • 100 g (5 pełnych łyżek) mąki tortowej
  • ½ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Nadzienie:
  • 600 g obranych świeżych twardych owoców (np. nektarynki, gruszki, śliwki)
  • 100 g (5 łyżek) cukru
  • 2 Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
  • 800 ml wody
  • Masa:
  • 250 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • Do nasączenia:
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • Do dekoracji:
  • kilka malin, cząstki nektarynki

 

Sposób przygotowania:

Krajanka owocowa
Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piec około 10 min.

Piekarnik gazowy: temp. 220°C (powinien być podgrzany)

Piekarnik elektryczny: temp. 220°C (powinien być podgrzany)

Upieczoną roladę położyć na lnianej ściereczce, tak aby papier był na wierzchu. Papier zwilżyć wodą i oderwać. Ciasto przekroić na połowę. Owoce drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać 800 ml wody, cukier, gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, masę schłodzić. Dolną część ciasta owinąć wokół folią aluminiową tworząc rant o wysokości 7 cm. Ciasto nasączyć 2 łyżkami ajerkoniaku, nałożyć tężejącą masę owocową. Na masę nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ajerkoniakiem. Schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Masę śmietanową rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić, pokroić na kawałki, udekorować malinami i cząstkami nektarynek.