Sposób przygotowania:
Krajanka świąteczna
Miód, cukier, margarynę rozpuścić, po zdjęciu z ognia dodać kakao i przyprawę do piernika, ostudzić. Dodać jajka, wymieszać. Do chłodnej masy dodać mąkę z amoniakiem i skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę.
Piekarnik rozgrzać do 200o C. Zrobić próbę – upiec rulonik z ciasta. Jeżeli po przełamaniu są zbyt duże dziurki, a ciasto się rozlewa – dodać mąki. Jeżeli ciasto słabo wyrasta, dodać odrobinę amoniaku.
Formować ruloniki o średnicy ok. 1 cm i układać na blachach w odstępach kilkucentymetrowych. Piec ok. 10 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe kroić w skośne kawałki. Wystudzone ciasteczka polukrować.
Lukier:
Cukier, kakao rozpuścić z 1 szklanką wody w dużym garnku (lub brytfance). Do gorącego lukru wrzucać partiami pokrojone ciasteczka (muszą być całkowicie zanurzone). Po chwili ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na blasze do przeschnięcia. (uwaga – mogą się sklejać).
Jeżeli lukier scukrzy się dodać gorącej wody i zagotować.
Ciasteczka przygotować przynajmniej 2 tygodnie przed podaniem.
Piekarnik rozgrzać do 200o C. Zrobić próbę – upiec rulonik z ciasta. Jeżeli po przełamaniu są zbyt duże dziurki, a ciasto się rozlewa – dodać mąki. Jeżeli ciasto słabo wyrasta, dodać odrobinę amoniaku.
Formować ruloniki o średnicy ok. 1 cm i układać na blachach w odstępach kilkucentymetrowych. Piec ok. 10 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe kroić w skośne kawałki. Wystudzone ciasteczka polukrować.
Lukier:
Cukier, kakao rozpuścić z 1 szklanką wody w dużym garnku (lub brytfance). Do gorącego lukru wrzucać partiami pokrojone ciasteczka (muszą być całkowicie zanurzone). Po chwili ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na blasze do przeschnięcia. (uwaga – mogą się sklejać).
Jeżeli lukier scukrzy się dodać gorącej wody i zagotować.
Ciasteczka przygotować przynajmniej 2 tygodnie przed podaniem.
misia14