Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Krajanka świąteczna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjne pierniczki bożonarodzeniowe, smak zapamiętałam z dzieciństwa.

Krajanka świąteczna

Składniki:

Krajanka świąteczna

 

  • 500 g miodu (może być sztuczny);
  • 200 g cukru;
  • 2 jajka;
  • 100 g margaryny;
  • 750 g mąki;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka amoniaku (może być więcej);
  • 1 paczka przyprawy do pierników;
  • Drobno pokrojona skórka pomarańczowa;
  • Lukier:
  • 1 kg cukru;
  • 1 - 2 szklanki wody;
  • 4 – 5 łyżek kakao;

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krajanka świąteczna
Miód, cukier, margarynę rozpuścić, po zdjęciu z ognia dodać kakao i przyprawę do piernika, ostudzić. Dodać jajka, wymieszać. Do chłodnej masy dodać mąkę z amoniakiem i skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę.
Piekarnik rozgrzać do 200o C. Zrobić próbę – upiec rulonik z ciasta. Jeżeli po przełamaniu są zbyt duże dziurki, a ciasto się rozlewa – dodać mąki. Jeżeli ciasto słabo wyrasta, dodać odrobinę amoniaku.
Formować ruloniki o średnicy ok. 1 cm i układać na blachach w odstępach kilkucentymetrowych. Piec ok. 10 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe kroić w skośne kawałki. Wystudzone ciasteczka polukrować.
Lukier:
Cukier, kakao rozpuścić z 1 szklanką wody w dużym garnku (lub brytfance). Do gorącego lukru wrzucać partiami pokrojone ciasteczka (muszą być całkowicie zanurzone). Po chwili ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na blasze do przeschnięcia. (uwaga – mogą się sklejać).
Jeżeli lukier scukrzy się dodać gorącej wody i zagotować.
Ciasteczka przygotować przynajmniej 2 tygodnie przed podaniem.