Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Krajanka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Niby kruche, ale inne ;) z dodatkiem zdrowych płatków jęczmiennych i owsianych, z domowymi jabłkami - daję dziecku na deser bez wyrzutów sumienia ;)

Krajanka z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krajanka z rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Krajanka z rabarbarem
Masło rozpuścić w mikrofali, odstawić do ostudzenia. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, wsypać do masła, następnie zmielić płatki owsiane, również dodać do masła. Dodać cukier i wymieszać, dodać 2 szklanki mąki i wymieszać do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki. 2/3 ciasta wsypać do formy wyłożonej papierem (18x28cm), ugnieść łyżką, uzyskując równy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Wyjąć spód z piekarnika, posmarować musem jabłkowym, posypać cynamonem i imbirem, rozłożyć pokrojony rabarbar. Posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić, pokroić w kwadraty i oprószyć cukrem pudrem. Fajnie smakuje też na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych
Krajanka z rabarbarem
Masło rozpuścić w mikrofali, odstawić do ostudzenia. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, wsypać do masła, następnie zmielić płatki owsiane, również dodać do masła.
Krajanka z rabarbarem
Dodać cukier i wymieszać, dodać 2 szklanki mąki i wymieszać do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
Krajanka z rabarbarem
2/3 ciasta wsypać do formy wyłożonej papierem (18x28cm), ugnieść łyżką, uzyskując równy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Krajanka z rabarbarem
Wyjąć spód z piekarnika, posmarować musem jabłkowym, posypać cynamonem i imbirem, rozłożyć pokrojony rabarbar. Posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.