Sposób przygotowania:
Drożdżowe krążki z rabarbarem
Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Mleko podgrzać a margarynę roztopić i wystudzić. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i mleka i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajka i żółtka, cukier i podrośnięty zaczyn i wymieszać ciasto.
Potem wlać margarynę i wyrabiać ciasto aż margaryna się wchłonie a ciasto będzie elastyczne. Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Powinno lekko podrosnąć. Gdy podrośnie znowu wyrobić, podzielić na 12 części o zrobić kule.
Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Szklanką lub innym naczyniem spłaszczyć środki robiąc małe dołki.
We wgłębienia rozłożyć rabarbar ( ja dwa zostawiłam puste bo syn nie lubi rabarbaru ). Potem w misce robota z nożami do siekania pulsacyjnie połączyć składniki kruszonki i rozłożyć ją na wszystkich krążkach na rabarbarze i na pustych krążkach.
Zostawić do lekkiego podrośnięcia i upiec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Potem wlać margarynę i wyrabiać ciasto aż margaryna się wchłonie a ciasto będzie elastyczne. Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Powinno lekko podrosnąć. Gdy podrośnie znowu wyrobić, podzielić na 12 części o zrobić kule.
Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Szklanką lub innym naczyniem spłaszczyć środki robiąc małe dołki.
We wgłębienia rozłożyć rabarbar ( ja dwa zostawiłam puste bo syn nie lubi rabarbaru ). Potem w misce robota z nożami do siekania pulsacyjnie połączyć składniki kruszonki i rozłożyć ją na wszystkich krążkach na rabarbarze i na pustych krążkach.
Zostawić do lekkiego podrośnięcia i upiec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
edytaha
zewa
Kuruj się Edytko, gdybyś mieszkała bliżej podrzuciłabym Ci bo kupiłam wielki pęk :)
edytaha
Dziękuję Ewuś :)