Sposób przygotowania:
Placek jogurtowy z rabarbarem wg Buni
Umyć i osuszyć rabarbar. Odciąć zdrewniałe końcówki , usunąć grubszą skórkę i pokroić rabarbar na kawałki. Jajka zmieszać z cukrem i szczyptą soli . Do jajek dodać olej i jogurt- wymieszać. Rozciąć laskę wanilii ( połowę ) i zeskrobać miąższ ( to co zostanie połamać i zasypać cukrem z słoiczku będzie naturalny cukier waniliowy) - wrzucić do ciasta. Etapami dodawać mąkę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Wysmarować blaszkę masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Wrzucić na ciasto pokrojony rabarbar lekko go naciskając by zagłębił się w cieście. Rozgrzać piekarnik do 180 *C i piec ciasto ok. 30 minut ( trzeba sprawdzić patyczkiem do ciasta ) - ja piekłam w blaszce 20 x 30 cm . Początkowo w ciastach z olejem przeszkadzało mi , że są tak jakby miały zakalec ale potem przyzwyczaiłam się. Tym którzy lubią słodkie ciasta podpowiadam , że można zwiększyć ilość cukru bo rabarbar jest kwaśny.
edytaha