agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

krakersy z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

krakersy z cebulą/////////////////////////

krakersy z cebulą

Składniki:

krakersy z cebulą

 

  • Mąka 40 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Smalec 1 łyżka
  • Śmietana gęsta 1 łyżka
  • Cebula 2 szt.
  • Mak 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1
  • Sol

 

Sposób przygotowania:

krakersy z cebulą
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać masło i smalec, posiekać nożem. Cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do mąki razem z jajkiem, solą i śmietaną. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko podsypując mąką, a następnie pokroić w paski, rąby, trójkąty, kwadraty i wycinać kółka kieliszkiem. Piec w średnio gorącym piekarniku, aż się lekko rumienieją.