Sposób przygotowania:
Krawcowe pierogi
Mąkę należy wsypać do miski, dodajcpół łyżeczki soli, pół szklanki wrzątku, 3 łyżki zimnej wody i łyżkę oleju. Wymieszać łyżką bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto na gładką masę, która nie lepi się ani do rąk, ani do stolnicy, podsypując w razie potrzeby mąką. Zawinąć w folię i zostawić obok na czas przygotowywania farszu. Grzyby trzeba jak zwykle obrać, wypłukałać i pokroic, przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą w razie potrzeby, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dusić pod przykryciem, dodac pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulkę, Gdy grzyby zmiękną, odparować nadmiar płynu, oprószyłac farsz mąką pszenną i szybko wymieszac, zeby miał jeszcze bardziej gęstą konsystencję. Ciasto wyjąć z folii, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, powycinać kółka, na środek kłaść po łyżeczce farszu i sklejać pierogi. Wrzucać do wrzącej wody, jak wypłyną pogotować ok 2 min i wyjmować cedzakową łyżką.