Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Krążki cytrynowo-cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krążki cytrynowo-cynamonowe są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Krążki cytrynowo-cynamonowe

Składniki:

Krążki cytrynowo-cynamonowe

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 dag masła
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Krążki cytrynowo-cynamonowe
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło. żółtka, skórkę cytrynową, rum, szczyptę soli, śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm. i szklaneczką wycinać krążki. Smażyć z obu stron w głębokim tłuszczu na jasno złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.