toffik

toffik

Kucharz
[Przepisów: 14]

Krecikowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja córka je uwielbia. Sama je dekoruje.

Krecikowe babeczki

Składniki:

Krecikowe babeczki

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:

 

 

  • powidła śliwkowe lub dżem z ulubionych owoców

 

Sposób przygotowania:

Krecikowe babeczki
Ciasto:
Ze składników jak najszybciej zagnieść ciasto i włożyć je na około dwie godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wycinać koła i przekładać je do wysmarowanych i wysypanych mąką foremek na babeczki. Zostawić trochę ciasta na łapki oczka i noski dla krecików. Dodatkowo można też do kawałka ciasta dodać odrobinę kakao, formować małe kuleczki i nakładać na czubek krecikowego noska.
Babeczki piec w temp 180o-190o przez około 15-20 minut. Noski i łapki pieką się znacznie szybciej, trzeba więc bardzo uważać, żeby ich nie spalić.
Na każdą babeczkę przypadają dwie łapki, dwa oczka i jeden nosek, ale warto zrobić ich więcej, na wypadek, gdyby niektóre za bardzo się przypiekły, lub gdyby ktoś nam podjadał upieczone elementy.

Nadzienie:
Powidła warto trochę podgrzać, łatwiej będzie nimi napełniać babeczki. Do środka każdej bebeczki włożyć około 1 łyżki powideł. Ilość nadzienia zależy oczywiście od wielkości foremek.

Wykończenie:
Na środku babeczki umieścić nosek, powyżej oczka, a po bokach łapki.


Z podanej ilości składników zwykle wychodzi około 50 niewielkich babeczek.