peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Kręcone ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie waniliowe ciasto z kwaskową nutą rabarbaru - idealny deser na letnie popołudnia spędzane z przyjaciółmi

Kręcone ciasto z rabarbarem

Składniki:

Kręcone ciasto z rabarbarem

 

  • Blacha 21 x 31 cm

 

  • 1kg mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • ok 700g rabarbaru

Sposób przygotowania:

Kręcone ciasto z rabarbarem
Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy na nieduże kawałki. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy. W dużej misce mieszamy żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto zrobi się mniej zwarte. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do blachy wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka). Uwaga! Ciasto nie będzie mega słodkie. Jeśli lubisz wypieki bardzo słodkie w smaku zwiększ ilość cukru o przynajmniej 0,5 szklanki.

Tagi:

beza bezy