migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i wikgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.

Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • ciasto:
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 600 g rabarbaru
  • kruszonka:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2/3 szklanki maki
  • 1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Przygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem. Przygotować ciasto. W rondelku rozpuścić margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę.Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut.
Ciasto z rabarbarem
Etap 1 Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami.
Ciasto z rabarbarem
Etap 2 Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę.
Ciasto z rabarbarem
Etap 3 Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto.
Ciasto z rabarbarem
Etap 4 Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście.