marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem cebulowy na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupy-krem cieszą się coraz większym powodzeniem, bo są gęste i pożywne zarazem i choć ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, to warto postać nad nimi, aby efekt był przedni. Mnie bardzo odpowiadają grzybowe, pomidorowe, paprykowe oraz serowe.

Krem cebulowy na ostro

Składniki:

Krem cebulowy na ostro

  • 3 średnie cebule,
  • 1 l/bulionu warzywnego,
  • ziele angielskie,
  • 2 listkli laurowe,
  • 8 dag. mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki śmietanki 12 %,
  • serek topiony naturalny,
  • sól,
  • pieprz ziołowy lub kajeński,
  • kminek,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krem cebulowy na ostro
Cebule obrać, opłukać oraz pokroić na krązki, a z nich wypchnąć krązki i obsmażyć na maśle lub oleju. Można nawet zrobić zasmażkę, dodając do tłuszczu nieco mąki pszennej. Obsmazone krążki cebulowe zebrać na łopatce z cedzakowej, odsączyć i przełożyć do gotującego się bulionu warzywnego.

Pogotować i międzyczasie zblendować zawartość garnka, czyli włoszczyznę i krążki cebulowe.

Potem zaprawić serkiem topionym i śmietanką i dodać zasmażkę z tłuszczu i mąki. Zamieszać, pogotować. Wyłączyć i doprawić na ostro pieprzem kajeńskim, solą oraz kminkiem całym lub mielonym.

Nalewać do głębokich talerzy i podawać.