Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Krem dyniowy z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smakował mi budyń dyniowy i panna cotta więc postanowiłam zrobić kolejny deser z dynią. W połączeniu z mlekiem kokosowym i białą czekoladą dynia zyskuje nowe oblicze :)

Krem dyniowy z bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem dyniowy z bitą śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy z bitą śmietaną
Do rondelka włożyć puree z dyni (użyłam Hokkaido), dodać mleko kokosowe (gęste mleko zebrane z wierzchu puszki, bez płynu). Posiekać białą czekoladę i wrzucić do dyni i mleka. Postawić na małym gazie i podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Masę wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać 3 łyżeczki cukru pudru, można więcej, do smaku. Zmiksować. Odłożyć 3 łyżki śmietany, resztę dodać do rondelka i delikatnie wymieszać. Deser przełożyć do szklaneczek lub pucharków, udekorować odłożoną śmietaną. Schłodzić w lodówce
Krem dyniowy z bitą śmietaną
Do rondelka włożyć puree z dyni (użyłam Hokkaido), dodać mleko kokosowe (gęste mleko zebrane z wierzchu puszki, bez płynu).
Krem dyniowy z bitą śmietaną
Posiekać białą czekoladę i wrzucić do dyni i mleka. Postawić na małym gazie i podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Masę wystudzić.
Krem dyniowy z bitą śmietaną
Śmietanę ubić na sztywno, dodać 3 łyżeczki cukru pudru, można więcej, do smaku. Zmiksować. Odłożyć 3 łyżki śmietany, resztę dodać do rondelka i delikatnie wymieszać.