Sposób przygotowania:
Krem kakaowy czyli szpajza kakaowa
Rozdzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę (cukier musi być roztarty całkowicie). W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w naczyniu z gorącą wodą, ostudzić. Kakao zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę, po czym dodać ją do utartych żółtek i wymieszać (można dodać kieliszek wódki). Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlać do salaterek lub dużej salaterki. Czynność tę wykonujemy szybko bo krem natychmiast tężeje. Można dodać rodzynki do kremu. Podawać udekorowane bitą śmietaną i posypane tartą czekoladą.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
msewka
Natala1210
Ma-Gosia