Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny kalafiorowy krem z dodatkiem pachnącego tymianku.

Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie

Składniki:

Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie

 

  • kalafior - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • bulion - 4 szklanki
  • tymianek - 1 łyżka
  • curry - 1 szczypta
  • chili - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • śmietana słodka 18% - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie
Kalafiora obieramy, czyścimy , rozdzielamy na kwiaty. Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy tymianek , curry i chili i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko razem miksujemy na krem. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą , pieprzem. Smacznego!

Tagi:

kalafior