Sposób przygotowania:
Krem kalafiorowy z mozzarelląETAP 1:
Warzywa umyć i osuszyć. Pietruszkę i seler oskrobać. Pokroić w niezbyt małe kawałki. Seler naciowy również pokroić. Por pokroić w cienkie paseczki.
ETAP 2:
W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić rozdrobnione warzywa. Delikatnie zrumienić, wsypać ½ łyżeczki soli i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
ETAP 3:
W między czasie ziemniaki obrać, umyć dokładnie i pokroić w dużą kostkę. Dodać do wrzącego wywaru. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.
Oczyszczony kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać kalafior oraz resztę soli i gotować do miękkości warzyw.
ETAP 4:
Zdjąć z ognia. Ser pokroić w średniej wielkości kostkę i delikatnie dodać do zupy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zblendować. Doprawić pieprzem. Smacznego!