aronia

aronia

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Krem kalafiorowy z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienity krem kalafiorowy z serem pleśniowym, idealny na eleganckie przyjęcie, o niezwykle delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji, które zawdzięcza doskonałej jakości warzywom Hortex oraz dodatkowi mleka.

Krem kalafiorowy z serem pleśniowym

Składniki:

Krem kalafiorowy z serem pleśniowym

 

  • 1x Zupa kalafiorowa z koperkiem Hortex
    250ml wody

  • 250ml bulionu drobiowego
  • 350ml mleka
  • 100g sera pleśniowego typu brie

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krem kalafiorowy z serem pleśniowym
Roztopić na patelni masło i zeszklić na nim drobno posiekane cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Smażyć jeszcze 5 minut. Zagotować w garnku wodę, bulion i mleko. Wsypać zupę kalafiorową z koperkiem HORTEX. Wrzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotować pod przykryciem 25 minut. Odkroić z sera brie skórkę i pokroić ją w paseczki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Mieszać, aż się rozpuści. Całość dokładnie zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko aby uzyskać wyjątkowo aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać zupę na talerze. Posypać pokrojoną w paseczki skórką sera i delektować się jego wybornym smakiem.