Sposób przygotowania:
Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto
Szynkę rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Piec 15-20 minut aż stanie się chrupiąca. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Łodygi selera umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i selera, smażyć na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliło. Dodać kalafiora, smażyć chwilkę, a kiedy zacznie się rozmrażać, zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut, aż będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać. Odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać jeszcze bulionu. Dodać kremówkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie mocno zagrzać. Podawać krem posypany pokruszoną szynką prosciutto.