edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pozornie prosta, ale jakże wytworna zupa. Doskonale sprawdzi się zarówno w dzień powszedni, jak i na eleganckim przyjęciu. Delikatny smak kalafiora cudownie współgra z szynkowymi chipsami.

Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto

 

  • 1x Kalafior różyczki Hortex 60 g szynki prosciutto w cieniutkich plasterkach
  • 2 łyżka masła sklarowanego

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łodygi selera naciowego
  • opakowanie 75 dag mrożonego kalafiora różyczki Hortex
  • 1 litr domowego bulionu z kurczaka i włoszczyzny + do ewentualnego rozrzedzenia

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto
Szynkę rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Piec 15-20 minut aż stanie się chrupiąca. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Łodygi selera umyć, obrać z twardych włókien i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i selera, smażyć na wolnym ogniu około 5 minut, mieszając żeby się nie przypaliło. Dodać kalafiora, smażyć chwilkę, a kiedy zacznie się rozmrażać, zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut, aż będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać. Odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać jeszcze bulionu. Dodać kremówkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie mocno zagrzać. Podawać krem posypany pokruszoną szynką prosciutto.
Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto
Krem kalafiorowy z chipsami z szynki prosciutto