paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

krem kawowo- waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny, płynny, chłodny deser

krem kawowo- waniliowy

Składniki:

krem kawowo- waniliowy

 

  • 450 ml śmietany 30%
  • 50 ml mleka
  • 5 jajek
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

krem kawowo- waniliowy
Z czterech jajek oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do cukru pudru, serka mascarpone i pozostałego całego jajka. Składniki ubijamy mikserem do momentu całkowitego połączenia. Mleko zagotowujemy dodajemy do niego kawę, cukier wanilinowy, śmietanę. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym na niewielkim ogniu gotujemy ok 3 minut. Dodajemy po tym czasie masę z jajek i bardzo dokładnie mieszamy. Powstały krem przecedzamy przez sito i bardzo gorący miksujemy do momentu aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowany krem schładzamy 2- 3 godziny w lodówce