Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Krem marchewkowy na mleku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

" Krem marchewkowy na mleku kokosowym z prażonym słonecznikiem "

 Krem marchewkowy na mleku kokosowym

Składniki:

Krem marchewkowy na mleku kokosowym

 

  • marchew - 1 kg
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • chili świeże - 2 szt
  • starta skórka z cytryny - 1 szczypta
  • mleczko kokosowe - 200 ml
  • słonecznik - 50 g
  • bulion warzywny - 1 litr
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • cukier , sól , pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowy na mleku kokosowym
Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę , czosnek i papryczki drobniutko siekamy. Warzywa podsmażamy na odrobinie oliwy ( róbmy to w garnku a nie na patelni ). Zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego. Dodajemy szczyptę skórki cytrynowej. Mieszamy razem i gotujemy do miękkości. Miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem! Dokładnie razem mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 3 - 4 minutki. Podajemy gorący posypany podprażonym na patelni słonecznikiem!Smacznego!

Tagi:

marchewka