zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Krem marchewkowy z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny krem marchewkowy z dodatkiem ryżu

Krem marchewkowy z ryżem

Składniki:

Krem marchewkowy z ryżem

 

  • 35 dkg młodej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 2 łyżeczki masła
  • 1,5 łyżki zielonego groszku
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowy z ryżem
Marchew obrać, umyć i pokroić nożem w plasterki. Marchewkę wrzycić do gotującego się bulionu i gotować 5-7 minut. Następnie ugotowaną marchewkę odcedzić, zostawiając wywar. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Na rozgrzanym maśle kilka minut podsmażyć marchew i cebulę. Podsmażone warzywa podlać bulionem i gotować około 10 minut. Dodać ryż, wymieszać i gotować jeszcze około 15-20 minut. Ugotowany wywar zmiksować blenderem. Podgrzać. Doprawić do smaku solą i cukrem. Przelać na talerz i posypać groszkiem.

Tagi:

ryż marchewka